Søg
  • Søren Laursen

Har du talt med dit autosvar i dag

Opdateret: 21. dec. 2020

Sætter du nogle gange et autosvar på din mail? Så vil jeg dele et fuldstændigt forrygende autosvar, jeg forleden fik en tysk sociolog, som får sin ikke-til-stede-assistent til at give et autosvar, hvor man ikke føler sig som et afvist nummer i køen, nej, hans skriver så fuglene synger, og mailboksen gløder af glemte dyder.


Den tyske sociolog er Hartmut Rosa. For nylig lavede jeg med lettere ærefrygt og stor begejstring et interview med ham på tysk til podcasten "Kirke & Co."

Han er kendt for sine tanker om accelerationssamfundet, om hvordan vi løber hurtigere og hurtigere på mange områder i livet på en måde som ender med udmattelse og udbrændthed. Han taler om, at løsningen er "resonans", altså at komme i et mere nærværende forhold med verden omkring os. Lang teori og MEGA givende.


Klik på billedet nederst for at høre podcasten med Hartmut Rosa.


Så kommer hans autosvar. Forestil jer en meget travl mand. Hver dag bliver han bestormet af henvendelser og krav. Skal man så sætte paraderne op og give et kort-for-hovedet autosvar? Sætte sur smiley på sin ikke-tilstede-assistent? Det kan man jo gøre, og så skal folk nok holde sig væk, men se så her, hvordan man folder sin egen menneskelige begrænsning ud. Hartmut Rosas autosvar lyder:


Sehr geehrte Damen und Herren,


vielen Dank für Ihre Anfrage, ich werde mich bemühen, sie so schnell wie möglich zu lesen und zu beantworten. Bitte haben Sie dennoch Verständnis dafür, dass dies aufgrund der Überlast nicht in allen Fällen klappt. Wenn es sich um Vortrags- oder Publikationsanfragen handelt, berücksichtigen Sie bitte, dass ich bis Endes Dezember 2020 keine neuen Aufgaben übernehmen kann - mein Kalender ist randvoll und alle Resonanzachsen stehen längst unter extremem Beschleunigungsdruck! 


In der Hoffnung auf Ihr Verständnis und mit besten Wünschen Hartmut Rosa


Det er sigende, at en mand som beskæftiger sig med menneskets stress selv kan blive ramt, og selvfølgelig kan han det, for tyske Hartmut er jo også et menneske. "Et er søkort at forstå, et andet er skib at føre", lyder et gammelt ordsprog. Der er ingen hemmelig formel for at undgå stress og lidelse, som man skal være fin tysk sociolog for at finde og forstå. At noget gør ondt er en del af livet, og når Hartmut deler sin smerte gør den kun halvt så stor.


Og det er da en kæmpe lettelse.


At vi mennesker ikke kan styre alt bare vi knokler hårdt nok. Der er en grænse for, hvad vi kan, og når vi møder den, kan vi vælge at slå fra os med kortfattede kommentarer og vrissen - eller vi kan stoppe og skrive, hvad der i virkeligheden rører sig lige nu og bevidst erkende, at også jeg er et uperfekt menneske, der aldrig når den fuldstændige klarhed, men jeg kæmper alligevel for kærligheden og skriver et autosvar, der viser sårbarhed og styrke på samme tid.


14 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle